Hvad er
meningen?
Det spørgsmål stiller Salina Siw Andersen, som er i gang med at undersøge meningsoplevelser blandt ledige på sygedagpenge.
Et større feltarbejde venter forude for Salina, der studerer antropologi ved Københavns Universitet. I efteråret 2023 skal hun følge 5 ledige borgere i Væksthuset. Salina skal over fire måneder deltage i de aktiviteter, der indgår i borgernes forløb, det vil sige både samtaler, praktik og øvrige indsatser, samt lave dybdegående interviews med borgerne.
Feltarbejdet danner grundlag for Salinas speciale om fænomenet mening i beskæftigelsesindsatsen. Hun er blandt andet optaget af:
- hvornår borgerne oplever henholdsvis meningsfuldhed og meningsløshed undervejs i deres ledighedsforløb, og hvad der påvirker deres meningsoplevelser.
- hvordan den meningsfulde indsats forhandles mellem borger og beskæftigelsesmedarbejder.
- hvad der sker i de situationer, hvor systemets meningsforståelse står i kontrast til borgerens oplevelse af, hvad der er meningsfuldt.
- meningsbegrebets dynamik, det vil sige hvordan mening udvikler sig undervejs i et forløb.
Efter nytår går Salina i gang med at skrive specialet, som bliver færdigt til sommer 2024.
Her peger Salina på tre områder, hvor specialet kan bidrage med ny viden til feltet:
→ ”Det antropologiske feltarbejde giver mulighed for at følge en gruppe mennesker tæt over en længere periode og fordybe sig i deres perspektiv. Jeg er både med på sidelinjen i samtalerummet, når borger og medarbejder forhandler en meningsfuld plan, og i perioden bagefter, når borger skal realisere den aftalte plan, for eksempel i en praktik. At være med på en længere del af ’borgerrejsen’ kan give en helt anden form for viden”.
→ ”Jeg har valgt at følge sygedagpengemodtagere, fordi indsatsen for den målgruppe er styret ret stramt med mange proceskrav og deadlines. Her forventer jeg, at der vil være nogle synlige clashes mellem systemets mening og borgerens mening, som vi kan lære noget nyt af.”
→ ”Det kan give nogle nye indsigter om beskæftigelsessystemet, når man hjælper borgernes stemmer frem. Jeg har fulgt debatten om fremtidens beskæftigelsesindsats, og jeg oplever, at borgernes perspektiv ofte mangler. Jeg håber, at specialet kan fylde nogle videnshuller ud og på den måde være med til at udvikle praksis.”
Stor tak til de konsulenter og borgere i Væksthuset, der har inviteret Salina ind i deres samarbejde!