Jeg er glad for, at I andre
ikke ser det samme som mig
Denne udgivelse er en del af formidlingen fra Projekt ”Troen på borgernes jobchance”.
Analysen sætter fokus på de historiefortællende aktiviteter, der foregår mellem kolleger på formelle møder, hvor beskæftigelsesmedarbejdere præsenterer og drøfter borgersager. Det kan eksempelvis være sparringsmøder og sagsoverleveringer.
Empirien består af fortællinger – også kaldet narrativer – om tre forskellige borgere skabt på tre forskellige jobcenter-teammøder, hvor vi deltog som observatører som led i Projekt “Troen på borgernes jobchance”.
I analysen argumenterer vi for, at medarbejderens forventninger til borgeren påvirkes af det narrativ, som medarbejderen og kollegerne sammen skaber under sparringen.
Når medarbejderne ser det samme plot i fortællingen om en borger, risikerer de at opretholde en ensidig fortælling om borgeren. Det kan for eksempel være et plot om, at borgeren er for psykisk skadet til at kunne klare en uddannelse på normale vilkår. Medarbejderne kan komme til at bekræfte en problemmættet fortælling om en borger i stedet for at udfordre den. Det kan resultere i, at troen på borgerens jobchancer ikke bliver kaldt frem.
Når medarbejderne ser noget forskelligt og sammen konstruerer mangefacetterede fortællinger om en borger, kan de omvendt bidrage til, at troen på borgerens jobchancer bliver højnet eller tydeligere begrundet. Nuancerede fortællinger øger medarbejderens oplevede handlerum i sagen, og det fremkalder en større tro på muligheder.
Analysen er tænkt som en inspiration til beskæftigelsesmedarbejdere, der vil investere tid og ressourcer i at undersøge sammenhængen mellem fortællinger om borgerne og forventninger til borgerne i deres egen organisation.
Kontaktoplysninger
Hvis du vil vide mere om Projekt “Troen på borgernes jobchance”, kan du kontakte projektleder Anja Tønder.
Anja Tønder, mobil 60 38 64 05, mail ant@vaeksthus.dk
LINK TIL PUBLIKATION
Jeg er glad for, at I andre [ikke] ser det samme som mig