Lønner det sig at få løntimer
på vejen mod job?
Vi har fået ny afgørende viden om et redskab, der virker for de kontanthjælpsmodtagere, der i dag er længst fra arbejdsmarkedet.
Væksthusets Forskningscenter har i samarbejde med Aarhus Universitet udgivet analysen:
Lønner det sig at få løntimer på vejen mod job? Beskrivelse, klyngeanalyse og forløbsanalyse af ordinære løntimer for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.
Det er Michael Rosholm, professor på Aarhus Universitet og medlem af regeringens ekspertgruppe for fremtidens beskæftigelsesindsats, der står bag den nye analyse.
Analysen viser, hvordan aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, der får løntimer, klarer sig over tid sammenlignet med den samlede gruppe af aktivitetsparate borgere.
Begrebet ’ordinære løntimer’ dækker over, at den enkelte kontanthjælpsmodtager har været ude og arbejde i en virksomhed og har fået reel løn for de (ofte få) timer, samtidig med at vedkommende har modtaget offentlig ydelse.
Hovedresultater:
- Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, der opnår løntimer, klarer sig markant bedre end den samlede gruppe af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.
- To år efter første løntime er lidt over halvdelen kommet i fuldtidsjob eller er med til at bidrage til egen forsørgelse via løntimer. Til sammenligning er det kun 12,3 % af den samlede gruppe af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, der efter to år er kommet i fuldtidsjob eller bidrager til egen forsørgelse.
- 22,7 % af de aktivitetsparate, der opnår løntimer, er kommet i fuldtidsjob to år efter den første løntime. Til sammenligning er det kun 5,8 % af den samlede gruppe af aktivitetsparate, der er i fuldtidsjob efter to år.
Analysen består af:
- En karakteristik af bruttogruppen sammenlignet med delpopulationen, der opnår løntimer ud fra baggrundsvariable såsom køn, alder, oprindelsesland, ydelseshistorik, arbejdsmarkedshistorik, uddannelsesbaggrund, familiesituation og helbredsdata.
- En klyngeanalyse, hvor personer der opnår løntimer inddeles i fem klynger med forskellige karakteristika.
- En forløbsanalyse, der belyser, hvordan det går personer med løntimer 3, 6, 12 og 24 måneder efter, de har haft den første løntime.
Grupperinger i analysen
Datagrundlaget er 93.462 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere mellem 30 og 60 år. Af denne bruttogruppe har 22.000 personer haft ordinære løntimer.
Analysen dækker populationen med løntimer samlet set, men har også inddelt gruppen i 5 forskellige klynger. Data viser, hvordan de enkelte klynger klarer sig i forhold til hinanden.
De 5 klynger i datamaterialet er dannet således, at borgerne i hver klynge er mere ensartede med hensyn til forskellige baggrundskarakteristika:
- Klynge 1: Lidt ældre personer med uddannelse, meget erhvervserfaring og livsstilssygdomme
- Klynge 2: Kriminelle mænd uden uddannelse med psykiatriske diagnoser
- Klynge 3: Ikke-vestlige borgere med børn
- Klynge 4: Yngre etnisk danske kvinder med børn
- Klynge 5: Langvarige kontanthjælpsmodtagere uden uddannelse
Alle klynger opnår en meget bedre arbejdsmarkedstilknytning over to år end bruttogruppen af aktivitetsparate. Den klynge, der klarer sig bedst, er klyngen, der består af yngre kvinder med børn. Her overgår næsten 30 % til ordinær beskæftigelse efter to år.
Analysen er del af et større forskningsprojekt: Ordinære løntimer – en bro til selvforsørgelse?
Projektet belyser, hvorvidt løntimer bidrager til at skabe tilknytning til arbejdsmarkedet over længere tid, og hvordan beskæftigelsesmedarbejdere, virksomheder og borgere vurderer potentialet i løntimer.
Projektet består af en kvantitativ analyse og en kvalitativ analyse.
Den kvantitative analyse udarbejdes af Michael Rosholm, Aarhus Universitet:
- Beskrivelse, klyngeanalyse og forløbsanalyse (udkommet april 2024)
- Effektanalyse (udkommer i slutningen af 2024 / start 2025)
Den kvalitative analyse udarbejdes af Væksthusets Forskningscenter:
- Interviews med 12 beskæftigelsesmedarbejdere, 14 virksomheder og 20 borgere, der har erfaring med løntimer (udkommer i slutningen af 2024)
Kontaktoplysninger
Har du spørgsmål til projektet, så kontakt Charlotte Liebak Hansen, chh@vaeksthus.dk, tlf. 28 88 13 66
LINK TIL PUBLIKATION
Lønner det sig at få løntimer på vejen mod job? Beskrivelse, klyngeanalyse og forløbsanalyse af ordinære løntimer for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere