Progressionsmålinger
hitter i Sverige
Hvilke indikatorer har indflydelse på, om ledige med komplekse udfordringer kommer i job? Svenske samordningsforbund efterspørger undervisning i progressionsmåling på BIP-indikatorer for job.
Væksthusets Forskningscenter hjælper svenske kommuner, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan og samordningsförbund med at opbygge et progressionsmålingssystem, så de kontinuerligt kan følge, om indsatser hjælper borgerne nærmere job og uddannelse.
I går besøgte vi Malmö og underviste de tre samordningsforbund NILS, Trelleborg og Sydöstra Skåne i resultaterne fra Beskæftigelses Indikator Projektet (BIP) og brugen af BIP-progressionsmåling som værktøj.
7 indikatorer viser, om borgeren er på vej mod job
Det er ikke ligegyldigt, hvilke områder i borgerens liv, der skabes progression på. BIP-forskningen viser, at nogle indikatorer har en dokumenteret sammenhæng med sandsynligheden for at komme i arbejde, mens andre ikke har.
I Sverige er den store interesse for at implementere BIP-progressionsmåling som redskab vokset ud af forskningen fra BIP, som netop viser, hvilke indikatorer det er relevant at måle på.
Progressionsmålinger dokumenterer både indsatsers effekt og borgers udvikling
Formålet med at måle borgernes progression fra møde til møde er at få et grundlag for at vurdere, om borgerne over tid udvikler sig og kommer nærmere arbejdsmarkedet via de indsatser, de tilbydes. Målingerne hjælper organisationen til løbende at evaluere og skabe læring om, hvorvidt indsatserne skal justeres og tilpasses.
Progressionsmålingerne kan samtidig bruges som et meningsfuldt styrings- og samtaleværktøj i beskæftigelsesmedarbejdernes daglige arbejde med de ledige. De indikatorer, der skal måles på, handler om temaer, som medarbejderne i forvejen taler med borgerne om, når de holder møder. Målingerne understøtter dermed den kontinuerlige opfølgning på de områder i borgerens liv, hvor det er vigtigt at skabe udvikling.
BIP er mere end ”troen på jobchancen”
I Danmark er Beskæftigelses Indikator Projektet ofte blevet synonym med ”sagsbehandlerens tro på, at borgeren kommer i job” som den vigtigste indikator, der afgør, om borgerne finder job eller ej.
Svenskernes store interesse for progressionsmåling og BIP-forskningen minder os om, at det fortsat er relevant, at beskæftigelsesmedarbejdere følger borgernes udvikling på alle de indikatorer, som BIP viste, har sammenhæng med jobsandsynlighed.
Vil du have genopfrisket hovedresultaterne fra BIP? Læs mere her:
BIP Indikatorer og jobsandsynlighed – hovedpointer (dansk)
BIP Indikatorer och jobbsannolikhet – huvudpunkter (svenska)