Vigtigt at sige højt:
“Jeg tror på, at du kan!”
Jobkonsulent Safia Hassani har eksperimenteret med virkningen af at italesætte sin tro på jobchancen over for borgeren. I en ny podcast deler hun sine erfaringer med at udtrykke positive forventninger og være nysgerrig på borgerens reaktioner.
”Jeg tror på, at du kan lykkes i den virksomhed”.
”Jeg tror på, at den her plan er realistisk”.
”Jeg tror på, at dine kompetencer er værdifulde”.
Sætninger som disse har Safia Hassani flere gange brugt til direkte at italesætte sine positive forventninger til borgeren under en samtale.
Safia Hassani er jobkonsulent i Frederiksberg Jobcenter og har deltaget i Projekt ”Troen på borgernes jobchance”. I en ny podcast fra NB-Beskæftigelse taler hun med journalist Helle Schøler Kjær om sine erfaringer med at sige det højt til borgeren, når hun tror på, at borgeren kan komme i job.
I podcasten fortæller Safia om et borgersamarbejde, hvor hun mener, at hendes direkte italesatte tro gjorde en forskel for borgeren, som kom i job:
”Jeg tror, at italesættelsen, mit engagement, mit kropssprog, den måde jeg møder hende på, den måde jeg kigger hende i øjnene og fortæller hende, at jeg tror på hende – dét tror jeg har en stor positiv effekt på, at hun kan gå hjem fra den samtale og tænke over, at hun har en, der støtter hende, og tror på, at hun kan lykkes ude på arbejdsmarkedet.”
Selvom Safia mener, at hun opnår bedre resultater ved at italesætte sin tro over for borgerne, oplever hun samtidig, at det ikke er muligt at tro lige meget på alle borgeres jobchancer hele tiden. Troen går op og ned, siger hun.
Derfor er det ifølge Safia vigtigt som beskæftigelsesmedarbejder at reflektere over sin rolle og sin indflydelse på borgeren. Selvom troen i en periode har været lav, kan den nemlig godt rykke sig opad igen, pointerer hun.
Det er ikke kun i samtalerne med borgeren, at det er givtigt at tale højt om de positive forventninger. Også ude på virksomhederne har Safia oplevet, at det har en virkning at udtrykke sin tro på, at borgeren kan lykkes:
”Jeg tror også, at det er vigtigt, at jeg viser hende, hvor meget jeg tror på hende foran arbejdsgiveren. Fordi arbejdsgiveren bliver jo også smittet af min tro på borgeren.”
Lyt til podcasten med Safia Hassani her.
Flere podcasts i serien
NB-Beskæftigelse udgiver en serie af podcasts, der undersøger hvordan beskæftigelsesmedarbejdere i deres daglige praksis arbejder med troen på borgernes jobchance, og hvilke udfordringer og dilemmaer de støder på.
I podcastserien taler Helle Schøler Kjær med jobcentermedarbejdere fra Frederiksberg Kommune, som deltog i Projekt ”Troen på borgernes jobchance”, og med forskerne bag projektet.
NB-Beskæftigelse laver i alt tre podcasts, som giver dig lettilgængelig viden om arbejdet med troen på jobchancen hos frontlinjemedarbejdere i beskæftigelsesindsatsen. Podcasten med Safia er den anden i serien.
Lyt til den første podcast her, hvor Helle Schøler Kjær taler med Anja Tønder og Lea Egemose Graae, der står bag forskningscentrets Projekt ”Troen på borgernes jobchance”.