Ord skaber
spor
Sprogbruget om borgeren påvirker forventningerne til borgeren, som igen har betydning for borgerens chance for at få job. Det var en af Charlotte Liebak Hansens pointer, da hun i sidste uge holdt forelæsning på en stor Samverkansdag i Sverige.
Beskæftigelsesmedarbejderens positive såvel som negative forventninger har stor indflydelse på borgerens chance for at få job. Det lærte vi fra Beskæftigelses Indikator Projektet (BIP). I kølvandet på BIP viste yderligere forskning, at forventninger blandt andet påvirkes af medarbejdernes sprogbrug om borgerne.
Disse to sammenhænge er næppe kun bundet til en dansk kontekst. Derfor optager BIP og ”troen på jobchancen” i høj grad også ledere og medarbejdere i den svenske beskæftigelsesindsats.
Flere af de svenske samordningsforbund er stærkt inspireret af BIP i deres måde at arbejde på. Det gælder også Samordningsförbundet Skaraborg, som i fredags afholdt en stor Samverkansdag i Vara, nordøst for Göteborg. Her var mere end 300 mennesker mødt frem.
Væksthusets forskningschef Charlotte Liebak Hansen var inviteret til at forelæse om nogle af hovedpointerne fra BIP, om troen på jobchancen og om sprogets betydning.
Her får du et par af Charlottes pointer fra oplægget:
- At tale om borgerne er en stor del af den sproglige praksis i jobcentrene, fx i forbindelse med kollegial sparring og sagsoverleveringer. Fortællingerne er med til at forme medarbejdernes opfattelser af borgernes formåen. Negativ omtale lukker deres øjne for muligheder og indsnævrer dermed deres handlerum.
- Et ændret sprogbrug får ikke borgerens problemer til at forsvinde. Men det kan åbne for, at medarbejderen ser muligheder i samarbejdet med borgeren, som igen påvirker forventningerne til borgeren i en positiv retning. Derfor kan det gøre en reel forskel at gå fra et begrænsende sprogbrug om borgerne til et mulighedsskabende sprogbrug.
Har du lyst til at arbejde med dit eget og kollegernes sprogbrug og fortællinger om ledige borgere?
På vores ”troen-på”-website kan du hente to værktøjer til din beskæftigelsesfaglige redskabskasse, som understøtter den professionelles arbejde med at blive mere bevidst om sprog og narrativer om borgerne:
Narrativt kit guider til at bruge narrative greb i forbindelse med faglige drøftelser af borgersager.
Dekonstruktion og genforfatning er en gruppe-øvelse, der giver hands-on erfaring med at dekonstruere en fortælling om en borger og genforfatte den til et nyt og mere mulighedsskabende narrativ.
Læs mere og hent værktøjerne her.