Troen på jobchancen
kan også blive for meget
I en ny podcast fra NB-Beskæftigelse fortæller to jobcentermedarbejdere om situationer, hvor ”troen på jobchancen” ikke længere rækker, og hvor de må sige stop for flere forsøg på udvikling af borgerens arbejdsevne.
Troen på, at det er værdifuldt for alle mennesker at være en del af arbejdsmarkedet, er en fast del af mindsettet hos koordinerende sagsbehandler Jytte Quist og jobformidler Merete Andersen-Nielsen. Alligevel er de bevidste om, at håbet og troen på jobchancen også kan blive for meget for den gruppe af borgere, som har så svære udfordringer i forhold til arbejdsmarkedet, at de skal indstilles til en førtidspension.
Jytte og Merete arbejder med borgere i ressourceforløb i Frederiksberg Kommune, og deres arbejde bringer dem derfor jævnligt i situationer, hvor de må overveje, om der er afprøvet nok, og borgeren ikke er i stand til at varetage blot få timers lønnet arbejde.
I podcasten taler de to jobcentermedarbejdere med journalist Helle Schøler Kjær fra NB-Beskæftigelse. De fortæller, hvordan de via Projekt ”Troen på borgernes jobchance” har fået en bevidsthed og et sprog for at tale om, hvornår de ikke længere skal tro på, at borgeren kan komme i job, men tro på en anden vej.
Svær balancegang mellem for høje og for lave forventninger
Podcasten tager fat på et vigtigt dilemma i beskæftigelsesindsatsen: Hvordan formår frontmedarbejdere at have positive forventninger og se jobmuligheder for de fleste, samtidig med at de kan ”tøjle deres tro”, når de møder de få borgere, hvis arbejdsevne er så nedsat, at de slet ikke kan være på arbejdsmarkedet?
En blind tro på, at alle kan komme i job, kan ifølge Jytte og Merete føre til gentagelser af praktikker, og at medarbejderen overser adfærdsmønstre og signaler fra borgerne om, at de ikke er i stand til at fungere på en arbejdsplads. Derfor siger de stop for flere afprøvninger, hvis praktikker viser et genkendeligt mønster.
I podcasten kan du høre, hvad Jytte og Merete holder øje med som tegn på, at ”nok er nok”. Det handler blandt andet om, hvorvidt en beskyttet praktik er blevet så specialdesignet og skånsom, at setup’et ikke vil kunne genskabes på en almindelig arbejdsplads. Hvis en arbejdsgiver vurderer, at borgerens indsats ikke er lønkroner værd, er det også et tegn på, at borgerens effektivitet er for lav til det ordinære arbejdsmarked.
3 podcasts om troen på jobchancen
NB-Beskæftigelse har i alt lavet tre podcasts, som giver dig lettilgængelig viden om arbejdet med troen på jobchancen hos frontmedarbejdere i beskæftigelsesindsatsen. I podcastserien taler Helle Schøler Kjær med jobcentermedarbejdere fra Frederiksberg Kommune, som deltog i Projekt ”Troen på borgernes jobchance”, og med forskerne bag projektet. Podcasten med Jytte og Merete er den tredje i serien.
I den første podcast taler Helle Schøler Kjær med Anja Tønder og Lea Egemose Graae, der står bag forskningsprojektet. I den anden podcast fortæller jobkonsulent Safia Hassani om sine erfaringer med at sige det højt til borgeren, når hun tror på, at borgeren kan få job.
→ Her kan du læse mere og hente alle tre podcasts i serien