Projekter

Ordinære løntimer – en bro til selvforsørgelse?

Ordinære løntimer er et af de redskaber i beskæftigelsesmedarbejderens værktøjskasse, som har fået stort fokus de senere år. Men hvor godt et redskab er det til at hjælpe aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere i job? Det undersøger vi i dette forskningsprojekt ved hjælp af både kvantitativ og kvalitativ metode.

Læs mere

Faglig refleksiv praksis

Beskæftigelsesindsatsen er fyldt med dilemmaer, hvor frontpersonalet må foretage skøn og afveje balancer, hensyn og ressourcer. Denne ph.d. afhandling undersøger, hvad der hæmmer og fremmer en dilemmahåndterende faglig refleksiv praksis blandt medarbejderne, når de tænker sig om sammen.

Læs mere

Troen på borgernes jobchance

I et toårigt samarbejdsprojekt med fire kommuner skaber vi mere viden om, hvad der påvirker beskæftigelsesmedarbejderens tro på borgernes jobchance, og hvordan man kan arbejde med forventninger i beskæftigelsesindsatsen.

Læs mere
young woman picked out by face detection or facial recognition software

Evaluering af CUBB

Væksthusets Forskningscenter skal over en fireårig periode evaluere Center for Udvikling af Borgerinddragende Beskæftigelsesindsatser (CUBB).

Læs mere

Beskæftigelses Indikator Projektet

Hjælper beskæftigelsesindsatsen reelt ledige i udsatte positioner med at få en tilknytning til arbejdsmarkedet? Det afdækker vi i vores banebrydende progressionsmålingsprojekt, bedre kendt som BIP.

Læs mere
Kvindelig barista med hovedtørklæde serverer tekop på bakke

2. generationsløsninger – kvinder i job

Sammen med Cabi studerer vi årsagerne til den høje ledighed blandt kvinder med anden etnisk baggrund. Vi undersøger, hvordan kvindernes kvalifikationer og ønsker matcher virksomhedernes efterspørgsel på arbejdskraft.

Læs mere

Er du klar til at arbejde?

Hvilke veje fører til beskæftigelse, og hvilke gør ikke? Med finansiering fra Væksthusets Forskningscenter og Aalborg Universitet har Sophie Danneris Luthman undersøgt de lediges egne fortællinger om, hvad der fremmer og hæmmer deres progression mod arbejdsmarkedet.

Læs mere

Fra udsat til ansat – set fra et arbejdsgiverperspektiv

Hvad er afgørende for, at virksomheder ansætter ledige med komplekse udfordringer? Og hvad er afgørende for, at de bliver i job? Vi undersøger virksomhedernes erfaringer og får deres perspektiv på, hvad der er afgørende for, at ledige i udsatte positioner kommer varigt ind på arbejdsmarkedet.

Læs mere

Spot på samtalen

De lovpligtige ”jobsamtaler” mellem jobcentret og de ledige er en central del af beskæftigelsesindsatsen. Projektet sætter spot på de beskæftigelsesfaglige udfordringer, der skal håndteres i samtalen.

Læs mere

Effekter af aktivering

I dette projekt undersøger KORA sammenhænge mellem aktivitetsparate kontanthjælpsmodtageres deltagelse i aktivering og deres progression mod job. Væksthusets Forskningscenter har stillet data fra Beskæftigelses Indikator Projektet til rådighed for analysen.

Læs mere

Langtidslediges arbejdsidentitet

I dette projekt stiller vi skarpt på en række af de udfordringer og dilemmaer, man som beskæftigelsesmedarbejder kan stå i, når man arbejder med langtidsledige borgeres arbejdsidentitet.

Læs mere

Læringspartnerskab med Jobcenter Gladsaxe

Jobcenter Gladsaxe, Væksthuset og Væksthusets Forskningscenter er gået sammen om et to-årigt læringspartnerskab. Ambitionen med samarbejdet er at skabe fælles læring, refleksion og udvikling i forhold til at hjælpe ledige i udsatte positioner i job.

Læs mere

BOOK OS

DOG!

Vi kommer gerne ud og holder oplæg om vores forskningsresultater.

Vi tilbyder også undervisningsforløb og kompetenceudvikling for ledere og medarbejdere i beskæftigelsesindsatsen.

Læs mere

Tilmeld dig vores nyheder

    Ved at trykke ”tilmeld” samtykker du til, at Væksthuset må behandle dine personoplysninger i overensstemmelse med vores Privatlivspolitik.

    Når du har sendt formularen, modtager du en e-mail med et link til bekræftelse af tilmeldingen.

    Følg os

    DOG!

    Følg med på LinkedIn og få vores nyheder og opdateringer direkte i dit feed.

    Følg os på LinkedIn